Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ryba na pekáči

6. 11. 2008

Balkánská pečená makrela

4 makrely ,1 kg brambor ,petrželová nať ,sůl ,olivový olej ,drcené nové koření , drcený černý pepř

Brambory oloupeme a rozkrájíme je na čtvrtky nebo na čtverečky. Připravíme si širší pekáček a vymažeme ho olejem. Brambory do něj naskládáme pokapeme je olejem. Mírně posolíme a dáme péct.

Když jsou brambory skoro měkké, přidáme do pekáčku očištěné a opláchnuté ryby, poprášíme je drceným novým kořením a pepřem a pekáček dáme znovu do trouby. Pečeme ještě asi 20 minut. Hotové jídlo ozdobíme petrželovou natí

Bylinkový losos

4 filety z lososa , 200 ml smetany ,100 g másla ,půl lžíce hladké mouky ,1 citrón , čerstvá bazalka ,sůl a pepř

Lososové filety osmažíme na másle dorůžova, smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Do hrnečku dáme půl lžíce hladké mouky a zalijeme studeným mlékem. Tuto směs důkladně rozmícháme a vlijeme do vroucí smetany. Omáčku stále mícháme.

Bazalku omyjeme a nasekáme na kousky, které přidáme do smetanové omáčky a ještě chvíli povaříme. Omáčku dochutíme několika kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem. Na závěr přidáme ještě máslo, abychom omáčku zjemnili.

Maso podáváme polité smetanovou omáčkou a s opékanými bramborami.

Obrazek

Grilovaný losos

filety z lososa , máslo ,olivový olej ,cukr ,citrón , tabasco

Máslo, olej, cukr, citronovou šťávu a tabasco promícháme v hrnci a zahříváme, dokud se vše nespojí. Poté nalejeme do pekáče a necháme vychladnout. Na šťávu vložíme lososa, několikrát ho obrátíme, aby se do něj omáčka vsákla a necháme hodinu nebo několik hodin marinovat. Lososa vyjmeme z marinády a grilujeme 10 - 15 minut z každé strany.

Grilovaný losos na špejli

1 kg lososích filet ,250 g anglické slaniny vcelku ,100 g másla ,olivový olej ,2 limetky , sůl

Anglickou slaninu podélně nakrájíme na dlouhé a tenké plátky. Filety rozdělíme na porce po cca 250 g a ty ještě překrojíme na dvě poloviny. Každý díl lososího masa obalíme plátkem slaniny a napíchneme po dvou na špejli. Potřeme olivovým olejem a dáme zapéct na gril asi na 10 minut (podle tloušťky filetu).

Behěm grilování obracíme a potíráme olejem. Po propečení hotovou rybu osolíme a pokapeme limetkovou šťávou. Porce na talíři dochutíme plátkem másla a podáváme se zeleninovým salátem, osmaženou zeleninou, vařeným bramborem nebo rýží

Makrela s bylinkami

4 menší makrely ,4 feferonky ,2 citróny ,3 lžíce oleje ,oregáno , tymián , petrželová nať ,sůl

Makrely vykucháme, omyjeme a osušíme. Jeden citrón nakrájíme na plátky, z druhého vymačkáme šťávu. Feferonky nakrájíme. Ryby osolíme a pokapeme je zevnitř i zvenku citrónovou šťávou. Břišní dutinu naplníme feferonkami, plátky citrónu a čerstvými bylinkami. Alobal potřeme olejem, zabalíme do něj makrely a upečeme na grilu nebo v troubě.