Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bylinkové houstičky

8. 5. 2009

ObrazekBylinkové houstičky

potřebujeme :

500g hladké mouky,1 droždí,200ml mléka,1 lžička cukru,2 lžičky soli,špetka pepře,5 lžic olivového oleje,4 lžíce nasekaných bylinek ( oregáno , majoránka , mariánka :) , bazalka a jiné )  , 1 vejce a hrubá mořská sůl


postup:

ze všecho nejdřív si připravíme kvásek (viz.postup níže ) ten přilejeme ke zbylé mouce a soli . Přidáme pepř , olej , 100ml vody  a bylinky . Vypracujeme hladké tužší těsto. Uložíme ho na teplé místo ( podle babiček nejlépe do peřin ) a necháme ho vykynout , zhruba 45min , těšto zdvojnásobí svuj objem . Potom předehřejeme troubu na 180°C . Těsto vyválíme do válce , ten nakrájíme na kousky , vytvarujeme do "proužku" a pleteme malinké houstičky ( pozor , v troubě zvětší svuj objem opět o dvojnásobek )  Když vám nepujdou houstičky , udělejte jednoduše bochánky :) a nechte na plechu vyloženém pečícím papírem ještě tak 15 min odpočinout . Houstičky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou mořskou solí ( nepoužívejte obyčejnou sůl  , rozpustí se a housky ztvrdnou ! )  No a teď pečeme do zlatova , mělo by stačit asi tak 25 min .

Houstičky podáváme ještě teplé nebo vychladlé jako skvělou svačinku , či příholu .

Hodně štestí při motání přeje Salome :)Obrazek

kvásek :
kostku droždí , lžičku cukru , hrnek vlažného mléka a lžici mouky dáme do hrnku či misky , přikryjeme ubrouskem a necháme asi deset až patnáct minut stát na teplém místě.Že kvásek vzešel poznáme podle toho že se na povrchu tvoří bublinky a směs typicky voní po kvasnicích .
NEBOJTE SE TOHO , JE TO SNADNÉ !!