Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se káva podává ?

14. 5. 2006

kávu upravujeme vždy z čerstvé pitné vody a jemně mleté kávy

nádoby a přístroje, ve kterých kávu připravujeme, musí být čisté a odmaštěné

upravenou kávu ihned podáváme, aby nechladla a neztrácela na vzhledu a chuti 

  
Káva v šálku 

U nás nejrozšířenější způsob

úpravy kávy.Porce kávy se

nasype do zahřátého šálku a

zalijeme vroucí vodou.

Balený cukr se podává

zvlášť. 

 
Obrazek
  
Káva espreso 

Je silná černá káva připravovaná po jednotlivých porcích v espresu.Kávový extrakt vytéká do podloženého šálku, ve kterém kávu podáváme.Balený cukr podáváme zvlášť. 

 
Obrazek
Turecká káva 

Připravuje se a podává v džezvě s mokka šálkem. Mletá káva se zalije studenou vodou a necháme dvakrát vzkypět a

odstavíme z tepelného zdroje. 

 
  Arabská káva
Obrazek

Připravuje se jako turecká,

ale do džezvy se spolu

s kávou dává také pískový

cukr. 

  
Mokka káva 

      Je silná cezená káva,

podává se v mokka příboru. 

  
Kávy s mlékem 
Káva bílá

     Připravuje se ze tří dílů kávy

      a dvou dílů mléka 

Obrácená káva 

Bílá káva připravená ze dvou dílů kávy a tří dílů mléka. 

U obou káv používáme horké mléko. 

Italská káva 

       Mletá káva zavařená do mléka s cukrem.

       Podává se cezená v šálku nebo sklenici. 

Kapucin 

Cezená káva s kondenzovaným mlékem (neslazeným) s popraškem skořice. 

Kávu podáváme v zahřátém šálku a cukr zvlášť. 

  
Mramorová káva

      Cezená káva a před hostem nebo bezprostředně před podáním přilijeme do kávy trochu neslazeného mléka.Lijeme po vnitřní straně sklenice, aby vzniklo mramorování. Servírujeme ve vyšší silnostěnné sklenici, balený cukr zvlášť. 

 
Kávy se šlehačkou
      Čokoládová káva 

Cezená káva s procezenou čokoládou, ozdobená šlehačkou a posypaná

zbytkem strouhané čokolády. Podává se v silnostěnné sklenici. 

 Vídeňská káva

 Je cezená káva zdobená šlehačkou, podává se v silnostěnné sklenici.

Balený cukr se podává zvlášť

 

Kávy s alkoholemObrazek

                                             

Do      Královská káva

Do silnostěnné sklenice vložíme větší kostku cukru, na ní nalijeme nahřáté brandy  a zapálíme.Jakmile plamen uhasne nalijeme na cukr cezenou kávu a přidáme šlehačku.

 

    Pařížská káva

Do  silnostěnné nahřáté sklenice slijeme kávu, ozdobíme šlehačkou a přelijeme kakaovým likérem.

 

Alžírská káva

Do silnostěnné sklenice vložíme porci šlehačky, zalijeme vaječným likérem a    

lijeme tenkým proudem cezenou kávu.

 

Irská káva

Do vyšší silnostěnné sklenice nalijeme whisky, pak cezenou kávu a nakonec  

opatrně přiléváme po lžičkách nepatrně našlehanou, vychlazenou smetanu.

 

Holandská káva

Do šálku nalijeme gin, pak přidáme cezenou kávu a ozdobíme šlehačkou.

 

Švýcarská káva

Cezená káva servírována v šálku, zvlášť podáváme třešňovici a balený cukr.

 

Ruská káva

Cezená káva servírovaná v šálku a zvlášť podáváme vodku a balený cukr.

 

Různé kávy

 

Francouzská káva

Zabione (zabojón), připravuje se v silnostěnné sklenici.Vidličkou v ní našleháme  

žloutek s cukrem, zalijeme hořkou cezenou kávou, zamícháme a podáváme.

 

Mražená káva

Do vysoké silnostěnného poháru vložíme dávku zmrzliny, zalijeme studenou 

cezenou kávu a ozdobíme šlehačkou.

A libůstka na konec :o) 

 

Káva pro povzbuzení

Do nahřátého šálku dáme cezenou kávu, přidáme citrónový džus, pepř a 

 podáváme. Můžeme podávat teplou i studenou.